Membri ai grupării Hashd al-Shaabi, dominată de miliţii şiite, au găsit în închisoarea din satul Badoush "o vastă groapă comună cu rămăşiţele pământeşti a circa 500 de prizonieri civili care au fost executaţi de bandele" SI, a precizat gruparea într-un comunicat.

Forţele militare irakiene au preluat zilele trecute controlul asupra închisorii din Badoush, după ce militanţii SI s-au instalat în sat în iunie 2014.

Într-un raport din 2015, ONU a evocat executarea a 600 de bărbaţi de către SI la Badoush. Statul islamic a închis însă în complexul penitenciar şi sute de femei din minoritatea kurdofonă yezidită.

Gruparea radicală sunnită este în prezent ţinta unei ofensive a forţelor irakiene la Mosul, al doilea oraş din ţară pe care l-a cucerit în iunie 2014. Statul Islamic a profitat de asemenea de această ocazie pentru a prelua controlul asupra unor zone vaste situate la nord de Bagdad, cum este Tikrit, precum şi la vest de capitală.

Forţele irakiene, susţinute de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA, au preluat din nou controlul în numeroase oraşe, în special Tikrit. Însă chiar dacă SI a pierdut teren, gruparea nu rămâne mai puţin ameninţătoare, lansând în mod constant atacuri.