"Acest proiect de lege contravine legislaţiei internaţionale şi va avea consecinţe juridice serioase pentru Israel", a adăugat oficialul ONU.

"Secretarul general al ONU insistă asupra necesităţii evitării oricărei acţiuni care ar afecta soluţia a două state. Toate aspectele de bază ar trebui să fie rezolvate între părţi prin negocieri directe pe baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi a acordurilor reciproce. Organizaţia Naţiunilor Unite este pregătită să sprijine acest proces", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Adoptată în noaptea de luni spre marţi de Parlamentul israelian, legea permite statului israelian să îşi însuşească terenuri private palestiniene pe care israelienii au construit fără autorizaţie în Cisiordania ocupată.

În schimb, proprietarii de drept ai acestor terenuri vor fi compensaţi financiar sau cu alte terenuri, potrivit textului de lege, care ar urma să-i protejeze de asemenea pe colonişti de evacuări precum cea de săptămâna trecută din colonia 'sălbatică' Amona.

Legea i-a scandalizat pe palestinieni şi pe susţinătorii unei soluţii cu două state care au considerat că este o crimă de război, un furt legalizat sau un pas în plus spre anexarea Cisiordaniei. De la Londra la Cairo — unde se află sediul Ligii Arabe—, trecând prin Paris, Berlin, Ankara sau Amman, legea a provocat un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale, profund îngrijorată de noua lovitură dată procesului de pace dintre israelieni şi palestinieni.