În Afganistan, ninsorile abundente au aşternut un strat gros de zăpadă în capitala Kabul, iar în nordul Badakhshan 19 persoane au decedat în ultimele două zile şi 17 au fost rănite în urma producerii de avalanşe, a prăbuşirii unor acoperişuri şi a accidentelor din trafic, după cum a declarat Naweed Frotan, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei. Acesta a precizat că autorităţile fac eforturi pentru a ajunge în cel puţin 12 districte din Badakhshan care sunt complet izolate.

De cealaltă parte a graniţei, în Pakistan, cel puţin 9 persoane, inclusiv copii, şi-au pierdut viaţa în urma producerii unei avalanşe în districtul Chitral. 14 locuitori se află încă prinşi sub dărâmături, potrivit reprezentantului districtual Syed Maghferat Shah.

„Până acum salvatorii au recuperat 9 trupuri neînsufleţite”, a spus acesta precizând că eforturile de salvare sunt în desfăşurare.

Ninsorile au produs haos pe principalele drumuri din Afghanistan, inclusiv pe autostrada Kabul-Kandahar unde poliţiştii şi soldaţii au salvat la timp toţi oamenii din circa 250 de maşini şi autobuze rămase blocate din cauza viscolului, după cum a declarat Jawid Salangi, purtător de cuvânt pentru regiunea Ghazni unde stratul de zăpadă măsoară circa doi metri. „Unele persoane au fost duse în casele localnicilor şi în unele unităţi ale armatei şi poliţiei”, a precizat acesta adăugând că autorităţile se aşteaptă ca drumul să se redeschidă rapid.

Şi trecătoarea Salang, din nordul Kabul, a fost închisă pe perioadă nedeterminată din cauza stratului de doi metri şi jumătate de zăpadă ce s-a aşternut în această zonă, conform reprezentantului poliţiei Rajab Salangi, care supraveghează regiunea.