După o convorbire cu şeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, Casa Albă a informat că Donald Trump va fi prezent la reuniunea celor mai industrializate şapte ţări ale lumii, organizată la 26 şi 27 mai la Taormina, în Sicilia.

Numeroase capitale europene sunt îngrijorate din cauza discursului naţionalist şi populist al preşedintelui american ce ar putea da avânt partidelor de extremă dreapta de pe vechiul continent.

De asemenea, Donald Trump a criticat în repetate rânduri Alianţa Nord-Atlantică, înainte de a sublinia „importanţa fundamentală” a acesteia.

Casa Albă a afirmat că, în cursul discuţiei telefonice, Donald Trump a „reiterat angajamentul american faţă de NATO şi a insistat asupra importanţei ca toţi aliaţii NATO să împartă povara fiscală a cheltuielilor de apărare”.

În luna februarie, vicepreşedintele american, Mike Pence, va fi prezent la Conferinţa privind securitatea, la Munchen, precum şi la sediul Uniunii Europene şi al NATO de la Bruxelles pentru a discuta cu aliaţii europeni despre mijloacele de a „întări” alianţa transatlantică.

Preşedintele Statelor Unite nu a anunţat, până în prezent, nicio deplasare în afara graniţelor americane, dar a acceptat o invitaţie de a efectua o vizită în Marea Britanie în acest an.