Relaţiile Statelor Unite cu Australia au devenit tensionate joi după ce au apărut detaliile unui apel telefonic între Trump şi prim-ministrul australian Malcolm Turnbull şi Trump a calificat un acord între cele două ţări privind reinstalarea refugiaţilor ca cel mai prost". 
    
Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat la Sydney pentru a protesta contra ordinului executiv al lui Trump privind imigraţia şi a cere Australiei să-şi închidă centrele offshore de procesare situate pe mica Insulă Nauru din Pacific şi Insula Manus din Papua Noua Guinee. 
    
Proteste similare au avut loc la Canberra, Newcastle şi Hobart, în timp ce sute de persoane au participat la un miting anti-Trump la Melbourne vineri. 
    
În cadrul acestui "celui mai prost acord", Statele Unite ar trebui să primească până la 1.250 de solicitanţi de azil reţinuţi în Nauru şi Manus. În schimb, Australia ar primi refugiaţi din El Salvador, Guatemala şi Honduras. 
    
La Sydney, protestatarii au purtat placarde pe care era scris "Tortura refugiaţilor, ruşinea Australiei" şi "Nu zidurilor, nu taberelor, nu interdicţiilor". 
    
Ordinul executiv al lui Trump a suspendat săptămâna trecută programul SUA de admitere a refugiaţilor pentru 120 de zile şi a oprit vizitele cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen timp de 90 de zile. 
    
Un judecător federal american a blocat vineri la nivel naţional ordinul executiv al lui Trump, cu toate că administraţia sa l-ar putea repune în vigoare în recurs.