Fără a se referi în mod direct la Trump, Jolie, care a activat ca emisar al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, a susţinut într-un punct de vedere publicat în New York Times că discriminarea pe considerente religioase este "o joacă cu focul".

Actriţa de Oscar a adăugat că în calitatea de mamă a şase copii, "cu toţii născuţi pe pământuri străine şi... mândri cetăţeni americani", crede în nevoia de siguranţă a naţiunii, însă deciziile ar trebui să fie "bazate pe fapte, nu pe teamă".

Vedeta a mai scris că şi-ar dori să ştie că toţi "copiii refugiaţilor care se califică pentru azil vor avea întotdeauna o şansă de a se apăra în faţa unei Americi (capabilă de — n.r.) compasiune", dar şi că "ne putem gestiona securitatea fără a cataloga cetăţenii unor ţări întregi — chiar şi copii — ca fiind nesiguri pentru a ne vizita ţara în temeiul geografiei sau al religiei".

Ordinul executiv semnat de preşedintele Donald Trump pe 25 ianuarie interzice accesul refugiaţilor în Statele Unite, timp de 120 de zile. Pentru refugiaţii din Siria, interdicţia este pe termen nelimitat. Acelaşi act blochează intrarea în SUA a cetăţenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen, timp de 90 de zile. Toate aceste ţări au populaţie majoritar musulmană. Trump a declarat însă că "nu este vorba despre religie" ci despre "teroare şi menţinerea siguranţei" Statelor Unite.

Demersul nu a cauzat numai consternare din partea ţărilor implicate, ci şi din partea altor state cu populaţie majoritar musulmană, dar şi a unor aliaţi precum Germania şi Marea Britanie sau a unor funcţionari din departamentele statului american. 

Mai multe celebrităţi de la Hollywood şi-au exprimat la rândul lor nemulţumirea faţă de interdicţia impusă de preşedinte. Una dintre acestea a fost Ellen DeGeneres, care a scris recent pe contul său de pe o reţea de socializare că "America este măreaţă datorită tuturor oamenilor care au venit aici. Nu din cauza lor".

Jolie, în vârstă de 41 de ani, a fost recompensată în 2013 cu un premiu Oscar onorific pentru implicarea în acţiuni umanitare. Anul trecut, ea a vizitat tabere de refugiaţi din Liban şi Grecia unde s-a întâlnit cu familii nevoite să fugă din calea războiului din Orientul Mijlociu, mai arată sursa citată.

În editorialul publicat recent, actriţa a avertizat că "sugerând că musulmanii sunt mai puţin demni de protecţie, alimentăm extremismul peste hotare".

Comentariul lui Jolie este primul care vede lumina tiparului de la divorţul din septembrie de actorul Brad Pitt. Cei doi au împreună trei copii adoptaţi din Cambodgia, Vietnam şi Etiopia şi trei copii biologici, născuţi în Franţa şi Namibia.