Însă premierul liberal Rasmussen a dezaprobat ideea convocării unui asemenea referendum. 'Este suficient de clar că există o foarte, foarte largă majoritate parlamentară în favoarea rămânerii Danemarcei în UE', a indicat şeful executivului de la Copenhaga. 'Nu organizăm referendumuri în chestiuni pe care nu dorim să le schimbăm', a explicat el.

La rândul ei, Mette Frederiksen, preşedinţa social-democraţilor aflaţi în opoziţie, a asigurat că formaţiunea ei 'nu a dorit niciodată un referendum' pe această chestiune şi nici în prezent nu doreşte o asemenea consultare populară. Mai mult decât atât, lidera stângii daneze a precizat că nu susţine o ipotetică decizie privind ieşirea Danemarcei din UE şi l-a acuzat pe Kristian Thulesen Dahl că, prin propunerea pe care a avansat-o, se joacă cu pacea şi securitatea Europei.

Formaţiunea eurosceptică pe care o conduce acesta din urmă colaborează în parlament cu executivul minoritar al premierului Rasmussen, dar în acelaşi timp cere ieşirea Danemarcei din UE.

Danemarca este membră a blocului comunitar din anul 1973, dar, după ce a respins prin referendum Tratatul de la Maastricht, a fost exceptată în anul 1993 de la aplicarea deciziilor europene în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, fiind de asemenea scutită de adoptarea monedei euro.