"Dacă Mexicul va trebui să facă faţă acestui proiect devenit realitate, şi nu unei simple ameninţări retorice (...), guvernul mexican va trebui să răspundă", a afirmat Luis Videgaray în declaraţii difuzate de Radio Formula.

"Probabil că răspunsul nu va fi să impunem o taxă generală pe toate importurile provenite din Statele Unite, pentru că asta ar penaliza consumatorul mexican, (...) dar să procedăm în mod selectiv", a adăugat el.

Preşedintele american, Donald Trump, a lansat proiectul său de a construi un zid la frontiera şi a promis că va pune să fie plătit de vecinul de la sud, la nevoie taxând banii trimişi de mexicani în ţara lor.

De asemenea, Trump a ameninţat că va impune taxe pe importul de produse mexicane şi va renegocia, chiar abroga Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), care uneşte Statele Unite, Canada şi Mexicul, prea favorabil intereselor mexicane, în opinia sa.

În legătură cu acest subiect, ministrul mexican de externe a afirmat că ţara sa este deschisă la discuţii despre "anumite aspecte" ale acordului.

De la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, în urmă cu peste o lună, cei doi vecini traversează cea mai gravă criză diplomatică din ultimele decenii.

Pentru a încerca să reducă tensiunea, secretarul de stat american, Rex Tillerson, şi colegul său însărcinat cu securitatea internă, John Kelly, au efectuat zilele trecute o vizită la Ciudad de Mexico, unde, printre altele, au fost primiţi de preşedintele Enrique Pena Nieto.