Aproximativ 17.000 de poliţişti din trupele speciale au fost mobilizaţi şi au format baricade cu autobuzele lor în centrul capitalei, Seul, pentru a-i separa pe simpatizanţii şi opozanţii preşedintei implicate într-un răsunător scandal de corupţie. 

Adversarii lui Park Geun-Hye, fluturând baloane galbene şi bannere, au manifestat în trei locuri diferite ale oraşului: în direcţia Casei Albastre, reşedinţa prezidenţială, a Curţii Constituţionale şi în apropierea sediilor marilor grupuri industriale.

Moştenitorul Samsung, Lee Jae-Yong, a fost arestat săptămâna trecutăîn cadrul vastului scandal care o implică pe preşedintă. "Arestaţi şi alţi magnaţi", au scandat manifestanţii.

La câteva sute de metri distanţă, partizanii preşedintei, mai în vârstă, au fluturat drapelul naţional şi au scandat sloganuri îndemnând Curtea Constituţională să anuleze destituirea. 

Organizatorii manifestaţiilor anti-Park au anunţat că la proteste au participat un milion de persoane, iar cei pro-Park, trei milioane. La rândul său, poliţia nu a oferite date în legătură cu numărul participanţilor, estimat de AFP la circa 100.000 de fiecare parte.

Preşedinta a fost destituită la începutul lunii decembrie de către parlament. Această decizie mai trebuie aprobată de Curtea Constituţională care va avea luni ultima audiere. Verdictul este aşteptat în jurul datei de 13 martie.

Park Geun-Hye este acuzată de complicitate cu fosta sa confidentă din umbră şi prietenă de 40 de ani, Choi Soon-Sil, judecată în prezent pentru abuz de putere şi fraudă, pentru că a profitat de relaţiile sale pentru a extorca zeci de milioane de dolari de la cele mai mari companii din ţară.

Dacă destituirea va fi confirmată, vor trebui organizate alegeri prezidenţiale în termen de 60 de zile.