Diplomatul Hyon Kwang Song (44 de ani), care ocupă funcţia de secretar adjunct la ambasada nord-coreeană din Kuala Lumpur, a fost chemat la începutul săptămânii la audieri cu privire la asasinarea lui Kim Jong Nam.

Poliţiştii malaezieni au explicat că diplomatul nord-coreean va primi un timp ”rezonabil” pentru a se preda înainte ca autorităţile să ia acţiuni suplimentare.

Hyon a refuzat să colaboreze până în acest moment cu anchetatorii.

”Dacă nu se va prezenta în termenul limită, atunci noi vom face un pas suplimentar şi vom solicita emiterea unui mandat de arestare”, a declarat şeful poliţiei din Selangor, Abdul Samah Mat.

Nu este clar dacă autorităţile malaeziene îl pot aresta pe suspect, având în vedere că acesta beneficiază de imunitate diplomatică.

Opt cetăţeni nord-coreeni sunt căutaţi în legătură cu asasinarea lui Kim Jong Nam. Un suspect nord-coreean a fost deja reţinut, în vreme ce patru au reuşit să fugă la Phenian, iar doi sunt în continuare în Malaysia.

 Autorităţile încearcă să-l găsească pe al optulea suspect, un nord-coreean identificat drept Ri Ji U.

Kim Jong Nam şi-a pierdut viaţa la începutul săptămânii trecute, după ce a fost atacat de două femei pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Acesta a decedat la doar câteva minute după ce cele două femei, o indoneziană şi o vietnameză, i-au acoperit faţa cu o cârpă îmbibată în neurotoxina VX.

Oficialii sud-coreeni şi americani au susţinut de la început că responsabili de asasinarea lui Kim Jong Nam sunt agenţii nord-coreeni finanţaţi de către Phenian.