Asta după ce, recent, guvernul de la Amman a introdus taxe pe o serie de produse, printre care pâine, petrol, ţigări, băuturi gazoase, dar şi o taxă pe internet.

În jur de 1.500 de persoane s-au adunat vineri, înaintea marii rugăciuni săptămânale, în faţa moscheii Al-Husseini din centrul Ammanului, la iniţiativa Fraţilor Musulmani şi a unor formaţiuni de stânga.

Manifestanţii au mărşăluit spre sediul primăriei, scandând împotriva creşterii preţurilor şi cerând demisia guvernului. 

Proteste similare au avut loc la Al-Salt (nord-vest), precum şi în regiunile Karak şi Madaba, la sud de capitala Amman.

Creşterea preţurilor intervine în contextul în care regatul haşemit s-a angajat să reducă treptat datoria publică la 77% din PIB până în 2021 faţă de 94% în 2015.

În august 2016, Fondul Monetar Internaţional a acordat Iordaniei o linie de credit de 723 milioane de dolari pe trei ani, în schimbul căreia Ammanul s-a angajat să aplice reforme structurale, mai ales în ceea ce priveşte investiţiile, sectoarele energiei şi apei, finanţele şi piaţa muncii.

Economia Iordaniei a fost grav afectată de conflictele din statele vecine Irak şi Siria. Regatul haşemit găzduieşte sute de mii de refugiaţi sirieni, care apasă considerabil asupra economiei sale lipsite de resurse naturale.