Decizia opoziţiei de a boicota activitatea parlamentului, în pofida apelurilor venite din partea comunităţii internaţionale, semnifică blocarea implementării unei reforme judiciare, considerată o etapă crucială pentru deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei la UE. Tirana speră că negocierile vor fi lansate până la sfârşitul anului.

Albania este membră a NATO din 2009 şi a primit în 2014 statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Parlamentul a adoptat în unanimitate la sfârşitul lunii iulie o vastă reformă a justiţiei pentru consolidarea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Această reformă prevede ca numirile în diferite instanţe să primească, înainte de votul parlamentului, aprobarea unei comisii formate din membri ai opoziţiei şi ai majorităţii parlamentare. Cu alte cuvinte, prezenţa opoziţiei este necesară pentru ca reforma să poată fi implementată.

"Regret boicotul opoziţiei, dezbaterea politică ar trebui să aibă loc în parlament şi nu în afara acestei instituţii. Parlamentul trebuie să continue să funcţioneze în acest moment foarte important pentru reforma justiţiei şi a sistemului electoral", a declarat într-un comunicat difuzat la Tirana comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.