„Uniunea Cineaştilor din Rusia îl deplânge pe proeminentul actor rus Alexei Petrenko, alături de rudele lui. Colegii lui Alexei Vasilievici aduc sincere condoleanţe familiei”, se spune în comunicat.

Cauza decesului nu a fost precizată, însă presa rusă scrie că actorul ar fi căzut, pierzându-şi cunoştinţa, după care nu şi-a mai revenit.

Alexei Petrenko s-a născut pe 26 martie 1938 în satul Cemer, regiunea Cernigov. În anul 1961, el a absolvit Institutul de Arte Teatrale de la Harkov. A jucat în numeroase săli de teatru precum Teatrul Consiliul Oraşului Leningrad, Teatrul Dramatic sau Teatrul Academic de Artă din Moscova.

Debutul său cinematografic datează din 1967, cu "Douăzeci de zile fără război" iar de atunci a jucat în peste 80 de filme, dintre care cel mai cunoscut este "Fata fără zestre" (1984)', al regizorului Eldar Ryazanov.

Primul său rol principal a fost cel al lui Rasputin, în filmul "Agonia" al cineastului Elem Klimov, şi a făcut parte de asemenea din distribuţia filmelor "Doctor Jivago", "Soare înşelător" şi "Bărbierul din Siberia", al lui Nikita Mihalkov.