Jamie McGoldrick s-a declarat ''profund preocupat de escaladarea conflictului pe coasta de vest a Yemenului'', unde au loc lupte între forţele guvernamentale şi rebelii şiiţi houthi, în apropiere de Marea Roşie.

Această intensificare ''agravează o situaţie umanitară deja teribilă'' în această ţară săracă din Peninsula Arabică, a afirmat McGoldrick într-un comunicat. El a subliniat că luptele de pe coasta de vest împiedică intrarea de produse de primă necesitate prin portul Hodeida.

Potrivit declaraţiilor oficialului ONU, ''17 milioane de persoane nu sunt în prezent în măsură să se hrănească în mod corect'', femeile şi copii fiind cei mai afectaţi.

''Şapte milioane de yemeniţi nu ştiu de unde le vine următoarea masă şi sunt mai mult ca niciodată aproape de foamete'', a spus coordonatorul ONU.

Conflictul s-a agravat în martie 2015, când coaliţia arabă aflată sub comanda Arabiei Saudite a intervenit în sprijinul preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, pentru a contracara înaintarea rebelilor houthi, aliaţi ai fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, care au preluat controlul unor vaste regiuni, inclusiv capitala Sanaa.

ONU nu încetează să ceară un armistiţiu pentru a permite distribuirea de ajutoare umanitare, dar medierile sub egida sa şi şapte armistiţii au eşuat până în prezent.