Ministerul nu a precizat în comunicatul său numărul generalilor care au părăsit armata, obiectul unei vaste reforme lansate de conservatorii naţionalişti, la putere în Polonia din 2015. Ministrul apărării, Antoni Macierewicz (foto), a anunţat deja că această reformă trebuie să subordoneze diferitele forţe armate direct ministerului său, scrie Agerpres.

Polonia, membră a NATO, dispune în prezent de o armată profesionistă alcătuită din 106.000 de soldaţi, faţă de 96.000 în 2015, potrivit ministerului.

Generalul Mieczyslaw Gocul, fost şef al statului-major, şi-a anunţat demisia la 27 ianuarie. Retragerea sa a fost urmată de cea a generalului Miroslaw Rozanski, şef al comandamentului interarme, şi a generalului Adam Duda, responsabil cu achiziţiile de armament.

Generalii Leszek Surawski şi Jaroslaw Mika au fost numiţi la conducerea statului-major şi, respectiv, a comandamentului interarme.

Opoziţia liberală a criticat aceste demisii în serie, într-un moment în care Polonia găzduieşte pe teritoriul său un important contingent de forţe americane şi ale NATO.