"America îşi va face partea sa, dar apărarea europeană necesită un angajament european în aceeaşi măsură cu al nostru... Preşedintele Donald Trump aşteaptă progrese reale până la sfârşitul anului 2017", a spus Mike Pence, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Şi la conferinţa pentru Securitate de la Munchen, Mike Pence a reiterat sâmbătă solicitarea Washingtonului pentru creşterea contribuţiilor comune în domeniul apărării. 

"Apărarea Europei necesită angajamentul dumneavoastră în aceeaşi măsură cu al nostru. Promisiunea de suportare în mod echitabil a sarcinii apărării comune nu a fost îndeplinită de prea mulţi şi de prea mult timp, situaţie care erodează fundamentul alianţei noastre. Ca să fiu foarte clar: preşedintele Statelor Unite se aşteaptă ca aliaţii să se ţină de cuvânt. A venit momentul să se facă mai mult", a subliniat Mike Pence.

Mike Pence se referă la angajamentele generale în materie de apărare făcute de fiecare stat în cadrul NATO, dar în special la nivelul bugetelor naţionale pentru apărare, care ar trebui să depăşească 2% din PIB în toate statele membre.

În prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre NATO alocă cel puţin 2% din PIB apărării - Statele Unite, Marea Britanie, Estonia, Polonia şi Grecia. Vineri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România pentru eforturile depuse în vederea creşterii bugetului pentru apărare la 2% din PIB anul acesta, spunând că Bucureştiul este un exemplu pentru alţi aliaţi.