În cursul unui discurs rostit sâmbătă seară (duminică dimineaţă, ora României) în faţa susţinătorilor, în statul Florida, Donald Trump a declarat, potrivit site-ului agenţiei Associated Press: "Priviţi ce se întâmplă în Germania, priviţi ce s-a întâmplat aseară în Suedia! Suedia, puteţi crede. Suedia. Au primit mulţi (imigranţi -n.red.). Au probleme pe care nu le credeau niciodată posibile".

Până acum nu s-a stabilit cu certitudine la ce a făcut referire preşedintele Statelor Unite. În ultima perioadă, în Suedia nu a fost semnalate incidente cu caracter terorist.

Afirmaţiile lui Donald Trump au generat o serie de semne de întrebare şi comentarii, inclusiv ironice. Spre exemplu, fostul premier al Suediei Carl Bildt a reacţionat prin Twitter: "Suedia, atac terorist? Ce a fumat? Sunt numeroase întrebări".

Catarina Axelsson, purtătorul de cuvânt al Ministerului suedez de Externe, a declarat că Guvernul de la Stockholm nu este la curent cu "niciun incident terorist major". Poliţia suedeză a transmis că nu va modifica nivelul de alertă antiteroristă. "Nu s-a întâmplat nimic care să conducă la modificarea nivelului de securitate", a dat asigurări Karl Melin, un purtător de cuvânt al Poliţiei.