Aceşti „superparaziţi” ai malariei care pot învinge şi cele mai puternice tratamente antipaludism din prezent — cele cu artemisinină şi respectiv cu piperachină — s-au răspândit în Cambodgia, iar tulpini şi mai rezistente ale paraziţilor din genul Plasmodium au fost semnalate în sudul Laosului şi în nord-estul Thailandei.

„Suntem pe cale să pierdem periculoasa cursă anticronometru de a elimina malaria rezistentă la artemisinină până când va deveni rezistentă şi la alte tratamente”, a susţinut Nicholas White, profesor la Universităţile Oxford (MB) şi Mahidol (Thailanda), coautor al acestui studiu. „Consecinţele răspândirii acestor tulpini rezistente în India şi Africa ar putea fi extrem de grave dacă problema rezistenţei la medicamente nu este rezolvată dintr-o perspectivă de urgenţă pentru sănătatea publică globală”, a adăugat el.

Mai mult de jumătate din populaţia lumii trăieşte în regiuni cu risc ridicat de îmbolnăvire de malarie. Majoritatea victimelor sunt copiii sub 5 ani din cele mai sărace părţi ale Africii subsahariene.

În ultima perioadă de timp s-au înregistrat progrese importante în lupta împotriva acestei boli infecţioase, dar chiar şi aşa malaria încă ucide mai mult de 420.000 de oameni pe an, conform datelor Organizaţiei Mondiale ale Sănătăţii (OMS). Apariţia în regiuni din Asia a acestor paraziţi rezistenţi la cele mai puternice medicamente anti-malarie reprezintă cea mai periculoasă ameninţare la adresa acestor progrese.

Au mai existat astfel de precedente cu efecte grave. De la sfârşitul anilor '50 şi până în anii '70, paraziţi ai malariei rezistenţi la clorochină s-au răspândit în Asia şi apoi au pătruns şi în Africa, provocând o creştere a cazurilor de îmbolnăvire de malarie şi milioane de decese. Clorochina a fost înlocuită cu succes cu sulfadoxină-pirimetamină (SP), până au apărut paraziţi ai malariei rezistenţi şi la SP, în vestul Cambodgiei, care apoi s-au răspândit în Africa. Oamenii de ştiinţă se tem că acelaşi tipar de răspândire şi de apariţie a unor noi tulpini rezistente s-ar putea produce şi acum.

„Observăm acum această nouă tulpină rezistentă care se răspândeşte cu foarte mult succes, întrecând alte tulpini ale acestui parazit şi acoperind o arie geografică din ce în ce mai extinsă”, atrage atenţia şi Arjen Dondorp, de la Mahidol — Oxford Tropical Medicine Research Unit din Thailanda, celălalt coautor al acestui studiu. Eforturile de a ţine sub control răspândirea malariei în aceste regiuni din Asia trebuie intensificate de urgenţă înainte de a scăpa situaţia de sub control.

În studiul lor, publicat în ultimul număr al revistei Lancet Infectious Diseases, cei doi cercetători au precizat că, după ce au examinat mostre de sânge recoltate de la pacienţi cu malarie din Cambodgia, Laos, Thailanda şi Myanmar au identificat o singură tulpină mutantă a parazitului de malarie denumită PfKelch13C580Y, care s-a răspândit în aceste teritorii, eliminând alte tulpini mai puţin rezistente la artemisinină. Pe lângă faptul că sunt mai rezistente la tratamente, infecţiile cu acest parazit sunt şi mai uşor transmisibile.