Cotidianul german precizează că racheta de croazieră ''Sumar'' a fost fabricată în Iran şi că a parcurs circa 600 de km la primul său test de succes cunoscut. Se crede că racheta este capabilă să poarte arme nucleare şi că ea ar putea avea o rază de acţiune între 2.000 şi 3.000 de km, potrivit unor surse din domeniul informaţiilor, citate de Die Welt.

Rachetele de croazieră sunt mai greu de contracarat decât rachetele balistice când zboară la altitudini mai joase şi nu pot fi reperate de către un radar inamic, provocând confuzie cu rachetele de apărare şi lovind obiective adânc în interiorul unui teritoriu inamic.

Dar cel mai mare avantaj din punctul de vedere al Iranului, potrivit unui expert citat de cotidianul german, este că rachetele de croazieră nu sunt menţionate în nici o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care interzice punerea la punct de rachete balistice capabile să poarte arme nucleare.

Potrivit News of Iran, testul cu rachetă de croazieră a survenit la câteva ore după ce Casa Albă a avertizat Iranul în legătură cu testul său cu rachetă balistică şi a indicat că Washingtonul ar putea impune noi sancţiuni, într-un demers faţă de Teheran ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor în regiune.

Miercuri, Iranul a confirmat că a efectuat un tir cu o nouă rachetă balistică, dar că testul nu contravine acordului privind programul nuclear iranian, pe care Teheranul l-a încheiat cu marile puteri ale lumii, sau unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU ce aprobă acordul.