''Documentele de identitate, diplomele şcolare şi profesionale, certificatele de naştere şi cele de deces emise de autorităţile în exerciţiu în zonele citate sunt recunoscute ca valabile de către Rusia'', se arată în decret, care menţionează autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk.

''Cetăţenii ucraineni şi apatrizii care locuiesc acolo (în Lugansk şi Doneţk) pot totuşi să intre şi să iasă din Rusia fără viză'', precizează documentul intrat în vigoare sâmbătă, 18 februarie.

Aceste măsuri sunt temporare, respectiv 'până atunci când în regiunile Doneţk şi Lugansk se va găsi o soluţie politică pe baza acordurilor de la Minsk', semnate în februarie 2015.

În martie anul trecut, autorităţile rebele din estul Ucrainei au început să le distribuie paşapoarte locuitorilor, similare paşapoartelor ruseşti.

La începutul acestei luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că 'numai motive umanitare', cu titlu excepţional, ar putea permite recunoaşterea în Rusia a documentelor emise de autorităţile separatiste din estul Ucrainei.

Moscova nu recunoaşte republicile rebele autoproclamate Lugansk şi Doneţk, unde conflictul militar dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu circa 10.000 de morţi până în prezent.