"Fără guverne de hoţi şi corupţi", scria pe unele pancarte afişate de demonstranţii care au mărşăluit pe străzile capitalei panameze.

"Scopul acestui marş este acela de a cere ca persoanele corupte din toate partidele şi afaceriştilor anchetaţi să returneze banii şi să meargă la închisoare", a declarat Saul Mendez, liderul sindicatului Suntracs, unul dintre organizatorii protestului.

O anchetă a autorităţilor americane a indicat faptul că firma braziliană Odebrecht a plătit mite în Panama în valoare de 59 de milioane de dolari în perioada 2010-2014.

Compania braziliană de construcţii a recunoscut că dat mite în valoare de 788 de milioane de dolari pentru a câştiga contracte în doisprezece ţări. Odebrecht a căzut la un acord cu Departamentul american de Justiţie şi va plăti o amendă de 3,5 miliarde de dolari.

Recent, autorităţile din Peru au cerut Statelor Unite să-l extrădeze pe fostul preşedinte de la Lima, Alejandro Toledo, care a fost inculpat pentru fapte de corupţie.

Toledo este acuzat că în perioada 2001-2006 ar fi primită mită în valoare de 20 de milioane de dolari de la compania braziliană Odebrecht la schimb pentru un contract de construire a autostrăzii Interoceanica care ar lega oraşele Lima şi Rio de Janeiro.

Săptămâna trecută, un judecător peruvian a emis un mandat internaţional de arestare şi a ordonat reţinerea preventivă a acestuia pe o durată de 18 luni.