Ca parte a operaţiunilor de informaţii, în ultimele şapte luni, cel puţin un aliat din Europa de Vest a interceptat o serie de convorbiri care au avut loc între consilieri şi asociaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ai guvernului rus.

Sursele Newsweek spun că informaţiile adunate nu provin doar din interceptarea unor discuţii telefonice, ci şi din surse electronice sau umane, despre parteneri de afaceri internaţionali ai lui Trump care sunt bănuiţi a fi agenţi secreţi ai propriilor guverne.

Aceste operaţiuni de spionaj au avut la bază temerea cancelariilor occidentale care consideră că Rusia caută să manipuleze relaţiile şi modul de acţiune ale administraţiei Trump cu scopul de a destabiliza alianţa militară NATO.

Mai mult decât atât, o ţară baltică adună informaţii despre oficiali de la Casa Albă, în mod special membri ai executivului, îngrijorată că o schimbare a politicii externe americane în relaţia cu Rusia i-ar putea pune în pericol suveranitatea.

Operaţiunile de spionaj au început în luna august, după ce guvernul Marii Britanii a obţinut informaţii potrivit cărora oameni care acţionează în interesul Rusiei au intrat în contact cu mai mulţi membri ai echipei de campanie a lui Trump. Ţara baltică a început cel puţin de atunci supravegherea unor apropiaţi ai preşedintelui american care călătoreau prin Europa.

Aceste măsuri reflectă o slăbire a încrederii acordate SUA de către aliaţii săi europeni, în ceea ce priveşte politica externă. Mai rău, situaţia pare fără precedent, pentru că se pare că guvernele occidentale deţin mai multe informaţii despre situaţia internă din executivul american decât orice alt oficial american ales.