Într-un interviu pentru portalul de ştiri ucrainean Censor.net, Denis Voronenkov a comparat Rusia de astăzi cu Germania nazistă, susţinând că Serviciul Federal rus pentru Securitate (FSB) controlează totul în ţară, inclusiv Duma de Stat.

Voronenkov a mai precizat că a depus mărturie împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost alungat de la putere în februarie 2014 în contextul protestelor violente pro-UE din Kiev.

„Ianukovici este o marionetă. El a cedat şi cererea sa [ca Moscova] să trimită trupe ruseşti [în Ucraina] a fost ilegală”, a precizat Voronenkov, citat de Epoch Times România.

El a mai declarat că Rusia „a luat-o razna în ceea ce priveşte nebunia sa pseudo-patriotică”. „Crimeea a fost unită cu Rusia pe baza ideii de a fura ceva de la un vecin”, a adăugat Voronenkov.

Voronenkov şi soţia sa, Maria Maksakova, care a fost de asemenea parlamentar, au părăsit Rusia şi au ajuns în Ucraina în octombrie 2016 după ce biroul Procuraturii Generale a Rusiei a refuzat să lanseze o investigaţie împotriva presupusei sale implicări în confiscarea ilegală a unei proprietăţi în Moscova. Ancheta a fost recomandată de Comitetul Federal pentru Investigaţii. Voronenkov susţine că a obţinut cetăţenia ucraineană în decembrie 2016.