Plata acestei sume va fi împărţită în două tranşe, prima la plecarea din Germania şi diferenţa la şase luni după sosirea în ţara al cărei cetăţean este refugiatul. De asemenea, migranţii care nu atacă cu recurs respingerea cererii de azil în Germania şi acceptă să părăsească această ţară înaintea termenului limită vor primi şi ei din partea guvernului de la Berlin suma de 800 de euro.

Aceste facilităţi se adaugă celor deja existente, în prezent refugiaţii care pleacă de bunăvoie din Germania primind 500 de euro pentru acoperirea costului călătoriei.

Noul program reprezintă doar una dintre măsurile prezentate miercuri de cancelarul Angela Merkel în timpul unei reuniuni cu preşedinţii parlamentelor regionale, în faţa cărora ea a pledat pentru un 'efort naţional' în vederea accelerării expulzării migranţilor cărora li s-a respins cererea de azil.

Germania a primit în anul 2015 circa 900.000 de migranţi şi câteva sute de mii anul trecut, dar numărul repatrierilor în această perioadă a fost de numai aproximativ 130.000.