O tehnologie numită optică adaptativă le-a permis medicilor americani să identifice leziunile produse la nivel celular şi să observe structurile microscopice din ochii pacientei. Anterior, astfel de detalii puteau fi observate numai cu ajutorul lamelelor de sticlă şi a unui microscop.

În ciuda faptului că specialiştii au avertizat populaţia să urmărească eclipsa solară numai prin lentile special concepute în acest sens, pe piaţa americană a existat o penurie de ochelari pentru eclipsă, iar printre persoanele care nu au reuşit să-şi procure astfel de obiecte s-a numărat şi Nia Payne. Ea a urmărit evenimentul celest cu ochiul liber timp de câteva secunde, apoi a împrumutat o pereche de ochelari - despre care nu ştia cu certitudine dacă aveau lentile speciale -, cu care s-a uitat la Soare alte 15 - 20 de secunde, după cum notează sursa citată.

Şase ore mai târziu, ea a observat o pată întunecată în centrul câmpului vizual, iar a doua zi şi-a pierdut vederea în centrul câmpului vizual al ochiului stâng. S-a adresat camerei de gardă a unui spital din Staten Island şi, pentru că, după cum a declarat, nu a fost luată în serios, două zile mai târziu a mers la unitatea medicală Mount Sinai Hospital din New York.

Ea a fost diagnosticată cu retinopatie solară la ambii ochi, o leziune a retinei cauzată de expunerea la radiaţiile solare.

Pentru această afecţiune nu există tratament. Simptomele se pot îmbunătăţi sau înrăutăţi, însă leziunile sunt permanente.

În urma analizelor cu ajutorul opticii adaptative, medicii au constatat „o concordanţă solidă între forma soarelui expus în timpul eclipsei şi leziunea celulară din stratul cu fotoreceptori”, după cum a explicat medicul Avnish Deobhakta, autorul raportului.

„În cazul unui pacient care vine şi spune că vede un punct întunecat, îl punem să îl deseneze. Ea a desenat o semilună, care corespunde cu forma Soarelui ce a fost observată în zona New York-ului în ziua eclipsei. Apoi, am realizat o scanare a acestui strat şi am observat ceea ce echivalează cu o leziune în formă de semilună în respectivul strat. Acest lucru nu a mai putut fi observat anterior. Ceea ce am bănuit s-a dovedit că a fost corect, pe baza acestei tehnologii foarte precise”, a adăugat medicul Deobhakta.

La câteva luni după incident, leziunea nu s-a modificat, notează CNN, iar Nia Payne are dificultăţi în timpul unor acţiuni obişnuite, precum cititul, condusul şi privitul la televizor.

Avnish Deobhakta şi echipa de medici care au participat la acest studiu de caz şi-au exprimat speranţa că optica adaptativă va putea fi utilizată pentru conceperea unui tratament împotriva retinopatiei solare.