„Aşa cum era prevăzut, vânturile au crescut în intensitate într-o manieră dramatică. Rămâneţi vigilenţi şi pregătiţi-vă pentru evacuare. Dacă vă simţiţi în pericol, evacuaţi!", a afirmat în cursul nopţii trecute într-un mesaj publicat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri din California.

Rafale deosebit de puternice, potrivit Serviciului de meteorologie din Los Angeles, au atins miercuri seară viteze de 136 de kilometri. Această valoare corespunde primei categorii de pe scala Saffir-Simpson, un clasament cu cinci trepte care departajează intensitatea şi tăria urganelor. Vântul a suflat constant cu viteza de 106 de kilometri pe oră în regiunea lanţului muntos Santa Monica.

Sute de şcoli din regiunea oraşului Los Angeles au fost închise joi, precizează Reuters. Reprezentanţii Los Angeles Unified School District, al doilea district ca mărime din regiune, cu peste 640.000 de elevi, a anunţat că a închis deja 265 dintre cele 1.100 de şcoli ale sale.

Alte zeci de şcoli au fost închise în apropiere de Ventura County, unde cel mai mare focar din regiune, Thomas Fire, a incendiat 39.000 de hectare şi este ţinut sub control doar într-un procent de 5%, potrivit celui mai recent bilanţ comunicat joi dimineaţă de purtătorul de cuvânt al Departamentului de pompieri din Ventura, unde flăcările au izbucnit prima dată luni după-amiază. Potrivit Reuters, şcolile din acest district, unde se află peste 17.000 de elevi, ar putea fi deschise abia luni.

În regiune au fost mobilizate miercuri seară 362 de vehicule şi 12 elicoptere, iar peste 2.500 de pompieri încă luptau joi dimineaţă cu flăcările. Cel puţin o persoană a murit, iar incendiul a distrus 150 de clădiri şi ameninţă alte 12.000, precizează AFP.

Potrivit unui jurnalist local, flăcările au ajuns de-a lungul autostrăzii 101 — Pacific Coast Highway (PCH)—, în mai multe puncte ale acesteia.

Informaţia pare să confirme mesajul publicat pe Twitter de şeriful din comitatul Ventura: „US 101 este închisă pe ambele sensuri între Carpinteria şi Ventura". Odată cu închiderea unui sens de deplasare între Carpinteria şi oraşul Ojai, nu mai există un drum practicabil între Santa Barbara şi Ventura, a adăugat el.

Mai multe incendii care sunt mai puţin extinse, dar nu mai puţin ameninţătoare, au apărut în Los Angeles. Mai ales "Skirball Fire", un focar care a distrus 192 de hectare miercuri seară şi care s-a îndreptat spre cartierul de lux Bel-Air, unde trăiesc numeroase vedete din showbiz şi milionari, în reşedinţe scumpe şi cochete. Cel puţin patru locuinţe au fost devastate de flăcări în cursul zilei de miercuri.

În 1961, un incendiu de proporţii a distrus 500 de locuinţe în acest cartier aflat pe colinele din Los Angeles.

Potrivit postului NBC, Moraga Estate, o proprietate de 30 de milioane de dolari care aparţine magnatului Rupert Murdoch şi care include o plantaţie de viţă-de-vie, a fost cuprinsă de flăcări.

Cântăreţul Lionel Richie şi-a anulat un concert în Las Vegas pentru a putea să o ajute pe fosta lui soţie, Brenda Harvey Richie, să evacueze vila în care locuieşte.

Manechinul Chrissy Teigen, soţia cântăreţului John Legend, se află şi ea printre persoanele evacuate.

Peste 200.000 de persoane au făcut subiectul unor ordine de evacuare miercuri, însă numărul lor urmează să crească dramatic până la sfârşitul zilei de joi.

Începând de miercuri, autostrada 405 — una dintre principalele artere de circulaţie din Los Angeles — este parţial închisă. Ea trece pe lângă celebrul Getty Center, care a fost deja închis.

În acest centru sunt expuse capodopere artistice, precum tabloul "Le Printemps", de Edouard Manet, dar şi picturi realizate de Rembrandt. „Un sistem de filtrare a aerului protejează operele împotriva fumului", a declarat directorul muzeului, potrivit căruia acel sistem a fost conceput special pentru a rezista la incendii.

Prestigioasa universitate UCLA, aflată în proximitate şi evacuată în cursul zilei de miercuri, a anunţat joi dimineaţă anularea cursurilor "din cauza incertitudinilor" provocate de incendii. „Este o decizie dificilă, pentru că examenele finale încep sâmbătă", a anunţat instituţia americană într-un comunicat, potrivit căruia campusul universitar nu se află în zona de evacuare, iar calitatea aerului se înscrie în categoria "medie".

Universitatea de Stat California, Cal State Northridge, şi-a închis campusul şi a anulat toate cursurile de joi. Zeci de stabilimente şcolari vor rămâne închise pe parcursul întregii zile de joi.

Pompierii din Los Angeles, care lucrează în mod normal în trei echipe (A, B şi C) prin rotaţie zilnică, au trebuit să îi cheme din nou pe teren pe membrii echipei A, care trebuiau să aibă zi liberă, cu scopul de a-şi ajuta colegii din echipa C, aflaţi la datorie în cursul zilei de joi.

În faţa amplorii acestei ameninţări, serviciile forestiere din Arizona au anunţat că au primit ordinul de a trimite 25 de vehicule de luptă contra incendiilor şi vehicule aeriene pentru a ajuta autorităţile din California.

Anul 2017 a fost cel mai devastator în California prin prisma victimelor făcute de incendii. Peste 40 de persoane au murit în octombrie în urma a peste zece focare care au devastat o parte din nordul viticol al statului american şi care au distrus complet peste 10.000 de locuinţe.