"Vă mulţumesc pentru încredere", a declarat el la finalul votului secret cu buletine exprimat de cei 600 de delegaţi ai partidului reuniţi în congres la Berlin.

"La 19 martie, m-aţi ales cu 100% din voturi. A fost un moment frumos, însă de atunci au fost şi unele dintre cele mai dificile", a continuat el, exprimându-şi speranţa că "vor sosi momente mai bune de acum înainte".

Înainte de alegerea sa în martie la conducerea SPD, fostul preşedinte al Parlamentului European (2012-2017) fusese desemnat cu câteva săptămâni mai devreme drept candidat al social-democraţilor pentru a o înfrunta pe Angela Merkel.

Joi, Martin Schulz a plătit pentru scorul catastrofal înregistrat de social-democraţi la alegerile parlamentare de la 24 septembrie (20,5%) şi pentru tergiversările care au urmat.

În timp ce în seara legislativelor a declarat categoric că SPD va intra în opoziţie, Martin Schulz a revenit asupra acestei poziţii, după eşecul negocierilor dintre conservatori, liberali şi Verzi, luna trecută, invocând "responsabilitatea" care revine celui mai vechi partid din Germania.

Martin Schulz a evitat, totuşi, umilinţa la care a fost supus predecesorul său Sigmar Gabriel. Aceasta a suferit o înfrângere fără precedent când a fost ales în fruntea SPD în decembrie 2015, obţinând numai 74,3% din voturile delegaţilor partidului.

Sigmar Gabriel s-a referit el însuşi atunci la un vot "sancţiune".

Mai devreme în cursul serii, delegaţii social-democraţi au dat undă verde deschiderii discuţiilor guvernamentale cu Angela Merkel pentru a încerca să scoată Germania din impasul politic.

Foarte prudent, SPD a lăsat însă deschise toate opţiunile, chiar şi a unei simple susţineri în parlament a unui guvern conservator minoritar.

Săptămâna viitoare, Martin Schulz are prevăzute discuţii cu cancelarul Angela Merkel, şefa Uniunii Creştin-Democrate, şi cu liderul partidului frate bavarez CSU, Horst Seehofer.