Rezoluţia, propusă de democratul de Texas Al Green, a fost respinsă cu 364 de voturi pentru şi 58 împotrivă. Niciun membru al majorităţii republicane nu a susţinut deschiderea unei proceduri de destituire a preşedintelui.

Liderii opoziţiei democrate au luat ei înşişi poziţie împotriva acestei tentative.

„Au fost ridicate întrebări legitime privind aptitudinea sa de a conduce ţara”, au declarat Nancy Pelosi şi Steny Hoyer, reprezentanţi ai grupului minoritar în Camera Reprezentanţilor. Dar, au apreciat aceştia, anchete sunt în prezent în desfăşurare la nivel de comisii şi de către procurorul special privind Rusia. „Nu este momentul să examinăm articole privind destituirea”, au declarat ei.

Rezoluţia propusă de Al Gren conţine două articole care justifică deschiderea unei proceduri de destituire: primul se referă la inaptitudinea lui Trump de a exercita funcţia prezidenţială deoarece a semănat discordie în SUA şi ar fi acţionat în mod nedemn. Al doilea se referă la incitarea la ură prin declaraţii, în special în ceea ce priveşte musulmanii şi persoanele transgender, scrie Agerpres.

În SUA, preşedintele nu poate fi destituit decât după ce a fost pus sub acuzare printr-un vot al Camerei Reprezentanţilor („impeachment”) şi apoi condamnat printr-un vot al unei majorităţi de două treimi din Senat. Niciun preşedinte nu a fost destituit în istoria SUA, însă doi au fost puşi sub acuzare după care au fost achitaţi: Andrew Johnson, în 1868, şi Bill Clinton, în 1999.