Mai trebuie doar ca guvernatorul general Peter Cosgrove, reprezentantul reginei Elisabeta în Australia, să promulge această lege, probabil zilele următoare.

Din cei 150 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, camera inferioară a parlamentului australian, doar patru s-au opus joi proiectului adoptat săptămâna trecută de Senat cu 43 de voturi pentru şi 12 împotrivă.

Adoptarea legii are loc după o consultare naţională care a arătat că o mare parte din populaţie susţine reforma în acest sens.

Rezultatul votului de joi a fost primit cu strigăte de bucurie, îmbrăţişări şi aplauze în Camera Reprezentanţilor, unde premierul de centru-dreapta Malcolm Turnbull a salutat cu entuziasm "o zi a iubirii, egalităţii şi respectului". "Fiecare australian a avut un cuvânt de spus şi a apreciat că aşa este corect", a subliniat premierul.

Cuplurile de acelaşi sex din Australia luptă de multă vreme pentru recunoaştere şi egalitate, în condiţiile în care homosexualitatea a fost considerată o infracţiune în unele regiuni ale ţării până acum două decenii.