Partidul preşedintelui Petro Poroşenko a anunţat într-un comunicat că a amânat examinarea acestui proiect de lege. Unul din autorii textului, Artur Gherasimov, a explicat că parlamentarii „au nevoie de două săptămâni pentru a pune la punct un proiect alternativ”.

Acest proiect de lege, care ar urma să ofere parlamentului dreptul de a revoca anchetatori ai Biroului Naţional Anticorupţie, a fost foarte criticat de creditorii occidentali ai Kievului, în special FMI şi Banca Mondială.

Şefa FMI, Christine Lagarde, s-a declarat „profund îngrijorată de recentele evenimente din Ucraina, care ar putea submina progresele înregistrate în crearea de instituţii care să atace corupţia”

Ea a adăugat că activitatea NABU şi a parchetului specializat în lupta împotriva corupţiei (SAP) este „crucială pentru a atinge o creştere economică mai puternică şi justă”.

Şi Banca Mondială s-a declarat profund îngrijorată de „recentele atacuri asupra instituţiilor anticorupţie independente din Ucraina, precum NABU şi SAP, cărora le este pusă în pericol capacitatea de a combate corupţia”.

Create în ultimii ani, NABU şi SAP sunt în colimatorul autorităţilor de la Kiev după lansarea unei serii de anchete împotriva unor înalţi oficiali, printre care fiul puternicului ministru de interne Arsen Avakov, responsabili ai Ministerului Apărării şi primarul oraşului-port Odesa.

Lupta împotriva corupţiei elitelor a fost una dintre revendicările majore are revoltei pro-europene din Piaţa Maidan din 2013-2013 şi rămâne una dintre cerinţele-cheie ale susţinătorilor occidentali ai puterii actuale, rezultată în urma acestei mişcări.

Criticii puterii îl acuză în special pe preşedintele Poroşenko de faptul că ar pune piedici în calea creării unei instanţe anticorupţie, un proiect amânat de mai multe ori.