Proiectul strategiei de extindere a UE urmează să includă criteriile generale pentru aderarea Serbiei şi a Muntenegrului la UE.

Documentul vizează încheierea în 2023 a negocierilor de aderare a Serbiei şi intrarea efectivă a ţării în UE în anul 2025.

''Comisia Europeană pregăteşte o strategie pentru o aderare de succes a Serbiei şi a Muntenegrului drept principale candidate. Strategia va include întreaga regiune a Balcanilor Occidentali'', a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a CE.

Pe de altă parte, Comitetul reprezentanţilor permanenţi al UE (COREPER), reunit miercuri la nivel de ambasadori la Bruxelles, a decis deschiderea a două noi capitole ale negocierilor de aderare cu Serbia — capitolul 6 (legislaţia privind funcţionarea societăţilor comerciale) şi capitolul 30 (relaţii externe).

În reuniunea de miercuri a COREPER a fost discutată şi posibilitatea deschiderii a încă unui capitol de negociere, privitor la prevederile financiare şi bugetare, dar nu s-a dat undă verde din cauza opoziţiei a cinci state membre, printre care Franţa şi Germania. Cele cinci ţări nu sunt mulţumite de rezultatele Serbiei privind statul de drept şi implementarea planului de acţiune pentru capitolul 23 — drepturi fundamentale şi sistemul judiciar.