Vocea Americii şi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, finanţate de Congresul SUA, precum şi alte şapte entităţi media care le sunt afiliate au fost clasate ca „exercitând funcţiile unui agent străin”, conform unui comunicat publicat de Ministerul de Justiţie.

Prin urmare, aceste entităţi media vor trebui să aplice eticheta de „agent străin” pe toate materialele lansate în Rusia, ceea ce înseamnă că ele „servesc interesele altor guverne”. Legea promulgată de Putin este o reacţie la constrângerea postului de televiziune rus RT de a se înregistra ca „agent străin” în Statele Unite, unde oficiali americani au acuzat RT că a încercat să influenţeze alegerile de anul trecut pentru ca Donald Trump să ajungă preşedinte.

Legea a fost denunţată de Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin, care a precizat că „orice entitate media internaţională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul de Justiţie”.

Criticată virulent de către organizaţiile neguvernamentale Human Rights Watch şi Amnesty International, această lege obligă entităţile vizate să ofere informaţii autorităţilor ruse despre situaţia lor financiară şi să menţioneze în documentele pe care le prezintă că sunt încadrate ca „agenţi străini”.