"Guvernul şi opoziţia au progresat de o manieră semnificativă în căutarea unui acord (...) Pe 15 decembrie, vom avea o nouă reuniune aici, la Santo Domingo, cu obiectivul de a ajunge la un acord", au declarat cele două părţi, într-un comunicat comun citit de preşedintele dominican, Danilo Medina.

Textul subliniază că, în cursul discuţiilor începute vineri, s-a manifestat "voinţa fermă" de a găsi o soluţie la grava criză politică şi economică din Venezuela.

Delegaţii MUD (Mesa de la Unidad Democratica), o vastă coaliţie de opoziţie, cer deschiderea unui "culoar umanitar" pentru a importa alimente şi medicamente, afectate de o penurie severă, precum şi "condiţii echitabile" la alegerile prezidenţiale din 2018.

Guvernul preşedintelui Maduro cere, la rândul său, ca liderii opoziţiei să intervină pe lângă SUA pentru a pune capăt sancţiunilor care interzic cetăţenilor lor şi băncilor de a negocia orice acord cu Caracas sau grupul petrolier de stat PDVSA, cu scopul de a denunţa radicalizarea guvernului socialist.

Venezuela, ţară producătoare de petrol, este ruinată de prăbuşirea barilului de ţiţei. Înfuriaţi de penuria alimentară şi de creşterea vertiginoasă a preţurilor, mii de locuitori au manifestat aproape zilnic, din aprilie până în iulie, pentru a cere plecarea preşedintelui socialist Nicolas Maduro, ales în 2013 şi al cărui mandat se încheie la începutul lui 2019.

Mişcarea de protest, frecvent însoţită de violenţe, a făcut 125 de morţi în patru luni, iar guvernul venezuelean şi-a atras critici aspre la nivel internaţional, care l-au constrâns să reia dialogul cu tabăra adversă pentru a găsi o soluţionare paşnică a crizei.