În jurul orei 12:50 la Tokyo, moneda bitcoin se tranzacţiona pentru aproximativ 13.248 de dolari, faţă de aproximativ 15.800 dolari la începutul dimineţii, adică o scădere de peste 16%.

Moneda virtuală, care la începutul anului era cotată la 1.000 de dolari, a urcat duminică până la o cotaţie record de 19.666 de dolari, după ce operatorul bursier CME Group a lansat tranzacţiile futures cu bitcoin. Începând de duminică şi până astăzi, bitcoin a pierdut o treime din valoare.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că bitcoin a crescut foarte mult în acest an astfel că o corecţie este întotdeauna posibilă”, a declarat Shane Chanel, analist la ASR Wealth Advisers în Sydney.

Nu este pentru prima dată când bitcoin înregistrează aceste fluctuaţii mari. În noiembrie, moneda virtuală a pierdut aproape 30% din valoare în patru ani, de la 7.888 la 5.555 de dolari. Anterior, în luna septembrie a pierdut 40% de la 4.979 până la 2.972 dolari.

Spre deosebire de dolar sau euro, acest mijloc de plată nu este emis de o bancă centrală, ci creat în mod descentralizat de calculatoare care utilizează algoritmi complicaţi.

Băncile, care în cazul bitcoin nu mai joacă rolul clasic de intermediari în tranzacţiile financiare, critică în special lispa de transparenţă în stabilirea preţului, precum şi aprecierea sa vertiginoasă, calificată drept "anormală" de guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda.