Poliţia statului Victoria (sud-est) găzduieşte începând de luni o reuniune de trei zile a Forumului internaţional pentru combaterea terorismului, Leadership în combaterea terorismului (LinCT), care are loc pentru prima dată în afara SUA, cu participarea de experţi din SUA, Marea Britanie, Canada, Singapore, Noua Zeelandă şi Belgia.

Ross Gunther a menţionat că ţările din aşa-zisa alianţă "Five Eyes" — Australia, Noua Zeelandă, SUA, Marea Britanie, Canada, care au convenit să coopereze în domeniul informaţiilor — sunt de acord în legătură cu o posibilă creştere a ameninţării teroriste. Alianţa este preocupată că riscul (producerii de atentate) va creşte odată cu revenirea combatanţilor străini, a precizat responsabilul australian.

Autorităţile australiene au crescut nivelul alertei teroriste în septembrie 2014 şi au aprobat o serie de măsuri vizând prevenirea atentatelor. Totuşi, ulterior ţara-continent a fost scena a patru atacuri, iar la finele lui noiembrie poliţia a reţinut un bărbat bănuit că pregătea un atentat de Revelion într-o piaţă din Melbourne.

De altfel, de luni autorităţile au început să monteze în acest oraş zeci de difuzoare, în cadrul eforturilor de întărire a măsurilor de prevenire a atentatelor. Iniţiativa în valoare de 7,5 milioane de dolari americani mai prevede instalarea de camere video suplimentare în cartierul central de afaceri din Melbourne şi construirea de parapeţi pentru a împiedica accesul maşinilor în zonele pietonale aglomerate.