Instanţa urmează să decidă în legătură cu o posibilă încarcerare a fostului preşedinte al Georgiei, devenit între timp politician în Ucraina.

El a fost reţinut în weekend înainte de a putea să conducă un marş de protest prin centrul Kievului pentru a cere suspendarea din funcţie a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Saakaşvili şi Poroşenko au fost în trecut aliaţi, uniţi atât prin idealuri politice occidentale, cât şi de ostilitatea faţă de Rusia. Ambii şi-au condus ţările în timpul unor conflicte cu Rusia.

Poroşenko l-a ajutat pe Saakaşvili să devină în 2015 guvernator al importantei regiuni Odesa din Ucraina, la Marea Neagră. Însă, un an şi jumătate mai târziu, Saakaşvili a demisionat, acuzându-l pe Poroşenko de perpetuarea corupţiei.

Saakaşvili, a cărui cetăţenie ucraineană i-a fost retrasă de Poroşenko în urmă cu câteva luni, este acuzat că a intrat ilegal în Ucraina şi că susţine o organizaţie criminală.

Aliaţii lui Poroşenko l-au acuzat pe Saakaşvili că a acceptat sute de mii de dolari din surse având legătură cu Rusia pentru campania sa de înlăturare a liderului ucrainean.

Poroşenko a devenit preşedinte în 2014 în urma înlăturării de la putere a predecesorului său pro-rus Viktor Ianukovici, în contextul unor manifestaţii pro-Occidentale.