Raportul ACAPS, organizaţie nonprofit care sprijină lucrătorii umanitari cu monitorizări zilnice şi analize în 150 de ţări, a examinat necesarul a 18 ţări în 2018 şi nu a găsit prea multe motive de bucurie, comentează agenţia de presă britanică.

"Dacă 2017 nu a arătat bine, nici predicţiile pentru 2018 nu sunt mai bune: anul viitor, violenţa şi insecuritatea vor spori în Afganistan, Republica Democrată Congo, Libia, Etiopia, Mali, Somalia şi Siria", a scris în raport directorul ACAPS, Lars Peter Nissen.

Anul viitor, Etiopia se va alătura Nigeriei de nord-est, Somaliei, Sudanului de Sud şi Yemenului pe lista ţărilor în care există risc de foamete, se menţionează în raport, intitulat "Panoramă umanitară: O analiză a crizelor majore din 2018".

În loc să aducă stabilitate, perspectiva alegerilor în Afganistan, Irak, Libia, Sudanul de Sud şi Venezuela este de aşteptat să exacerbeze tensiunile şi să alimenteze violenţele, mai scrie ACAPS în raportul său, adăugând că extremismul islamic va continua să provoace moarte şi conflicte.

În ciuda înfrângerii Statului Islamic în principalele sale fiefuri din Irak, este de aşteptat ca gruparea teroristă să continue atacurile improvizate în întreaga ţară pentru a destabiliza guvernul, dar şi să încerce să capete forţă şi resurse în sudul Libiei. La fel de probabil este şi faptul că Statul Islamic va încerca să-şi sporească prezenţa în regiunea Puntland din Somalia, afectând populaţia civilă şi provocând ciocniri cu cel mai mare rival regional al său, Al Shabaab, ceea ce va spori caracterul letal al atacurilor SI.

Potrivit ACAPS, grupări armate islamiste ar urma să profite de retragerea trupelor guvernamentale din centrul Mali, căutând să obţină mai mulţi recruţi locali şi o mai mare influenţă, în vreme ce, în Afganistan, talibanii îşi vor consolida fiefurile rurale, iar producţia de opium va creşte, sporind finanţarea pentru grupările armate.

Fragmentarea grupărilor armate în Republica Centrafricană este de aşteptat să sporească violenţele în această zonă, urmând ca un număr tot mai mare de refugiaţi să ajungă în Camerun şi în Republica Democrată Congo, unde este puţin probabil ca preşedintele Joseph Kabila să părăsească puterea până în 2019, alimentând frustrările şi protestele violente, se mai menţionează în raport.

Într-un raport separat, organizaţia Famine Early Warning Systems Network, finanţată de SUA, a atras atenţia că circa 76 de milioane de oameni din 45 de ţări ar putea avea nevoie de asistenţă alimentară în 2018, ca urmare a conflictelor, a unei secete de 18 luni în Cornul Africii şi a prognozelor meteo pentru primăvara viitoare în Africa, unde sunt anunţate mai puţine ploi decât media obişnuită.