ONU: Lumea va asista la cea mai mare foamete din ultimele decenii

ONU: Lumea va asista la cea mai mare foamete din ultimele decenii
Sursa: jurnal.md Foto: Hepta 09.11.2017 11:12
În cazul în care coaliţia condusă de Arabia Saudită nu va permite accesul ajutoarelor umanitare în Yemen, aceasta va provoca „cea mai mare foamete pe care a văzut-o lumea de multe decenii, cu milioane de victime". Avertismentul a fost formulat de şeful Biroului ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

După o intervenţie cu uşile închise în faţa Consiliului de Securitate, oficialul ONU a precizat jurnaliştilor, potrivit AFP, că a cerut „reluarea imediată" a ajutorului umanitar către populaţia yemenită, proces întrerupt de la începutul săptămânii.

ONU a făcut apel marţi la Arabia Saudită să pună capăt blocadei ce împiedică aducerea de ajutoare în Yemen, în timp ce această ţară se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară de pe planetă.

„Operaţiunile umanitare sunt blocate ca urmare a închiderii ordonate de către coaliţia condusă de Arabia Saudită'', a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pe probleme umanitare, Jens Laerke, într-o conferinţă de presă.

„Dacă aceste canale (...) nu sunt menţinute deschise, atunci va fi catastrofal pentru oameni'', a afirmat Laerke, cerând coaliţiei să lase să intre „hrană, carburant şi medicamente'', în timp ce circa şapte milioane de persoane din Yemen trăiesc în condiţii aproape de foamete.

Întărirea blocadei este o consecinţă a recentului incident dintre Arabia Saudită şi Iran în legătură cu Yemenul, ca urmare a lansării unei rachete de către rebelii yemeniţi proiranieni, care a fost interceptată în zona aeroportului internaţional din Riad în weekend.

Luni, coaliţia condusă de Arabia Saudită a indicat că îşi rezervă dreptul de a riposta „în mod corespunzător'' şi a decis, până atunci, să întărească blocada în Yemen. Această măsură constă în închiderea „provizorie'' a frontierelor aeriană, maritimă şi terestră.

„Este o problemă de acces de dimensiuni colosale'', a subliniat Laerke, indicând că întărirea blocadei a dus imediat la o creştere cu 60% a preţului la carburant şi cu 50% la gazul lichefiat (GPL). El a anunţat printre altele că ONU poartă discuţii cu coaliţia pentru restabilirea, cât mai repede posibil, a accesului ajutoarelor umanitare.

Yemenul este răvăşit de un război izbucnit între rebelii şiiţi houthi şi aliaţii lor — forţele rămase fidele fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh—, de o parte, şi trupele loiale preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, de cealaltă. Conflictul s-a agravat odată cu intervenţia militară, în martie 2015, a unei coaliţii arabe conduse de către Riad pentru a ajuta puterea să-i alunge pe rebelii houthi, care au preluat controlul capitalei Sanaa şi al altor zone din ţară la sfârşitul lui 2014/începutul lui 2015.

Conflictul s-a soldat cu peste 8.650 de morţi, dintre care numeroşi civili. Potrivit cifrelor publicate marţi de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, 5.295 de civili au fost ucişi şi 8.873 răniţi.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI