Milos Zeman, 73 de ani, veteran al stângii cehe, prorus, prochinez şi ostil imigraţiei, este considerat favorit pentru al doilea mandat în aceste alegeri cu vot universal având primul tur programat la 12 şi 13 ianuarie.

La rândul său, Jiri Drahos, 68 de ani, apare ca fiind candidatul preferat al liberalilor proeuropeni.

Mirek Topolanek, 61 de ani, şi-a anunţat candidatura cu numai 48 de ore înainte de termenul limită. Fost lider al partidului de dreapta ODS şi premier între 2006 şi 2009, el se află pe locul trei în previziuni, după Milos Zeman şi Jiri Drahos.

Pe locul al patrulea, observatorii plasează un om de afaceri şi autor al unor melodii de succes, Michal Horacek.

Frecvent criticat de adversarii săi pentru legăturile cu lobbyişti şi întreprinzători controversaţi, Mirek Topolanek se pronunţă, ca şi actualul şef al statului, pentru interzicerea "islamului politic şi a sharia", într-o ţară majoritar ostilă primirii de migranţi.

În total, 18 persoane şi-au depus candidatura. Printre acestea se află fostul manager al constructorului de automobile Skoda Auto Vratislav Kulhanek şi un fost ambasador în Franţa, Pavel Fischer.

Pentru a se putea prezenta, candidaţii au fost nevoiţi să obţină sprijinul a cel puţin 20 de deputaţi sau zece senatori, ori să strângă 50.000 de semnături din partea cetăţenilor. Ministerul de Interne va examina dosarele în zile următoare, iar la 24 noiembrie va publica lista oficială a candidaţilor.

Alegerile prezidenţiale au loc după legislativele de la 20 şi 21 octombrie, câştigate de mişcarea ANO a populistului Andrej Babis, a doua avere ca mărime din ţară, potrivit Forbes, şi aliat politic al lui Milos Zeman.

Babis, care a afirmat marţi despre Topolanek că este "cel mai corupt premier din istoria Cehiei", iar candidatura lui este o "bătaie de joc", a fost desemnat oficial săptămâna trecută de Milos Zeman să poarte negocieri în vederea formării guvernului.

Andrej Babis a precizat că preferă opţiunea unui cabinet minoritar al ANO, cu tehnocraţi, mai scrie AFP.