'Acest prag a fost atins probabil în cursul weekendului trecut', când mai multe zeci de migranţi au murit în largul coastelor libiene, a declarat Joel Millman, purtător de cuvânt al OIM, la Geneva.

El a precizat că numărul exact al victimelor din acest an, înregistrate pe cele trei rute cunoscute de migraţie, este de 3.033.

Recordul a fost consemnat anul trecut, când în Mediterana şi-au pierdut viaţa în jur de 5.000 de migranţi şi refugiaţi.

'O spunem de mulţi ani şi vom continua să o spunem: nu este suficient pur şi simplu să contabilizăm aceste statistici tragice. Trebuie să şi acţionăm', a subliniat directorul general OIM, William Lacy Swing, citat într-un comunicat.

'Ultimele veşti, care vin după ceea ce am aflat despre pieţele de sclavi din Libia, în legătură cu privaţiunile de care suferă cei care ajung în mâinile traficanţilor (...) şi condiţiile dificile din centrele de detenţie libiene, cer atenţie din partea noastră. Trebuie să punem capăt acestor practici şi să gestionăm migraţia în mod regulat şi sigur pentru toţi', a mai arătat directorul general al OIM.

Potrivit statisticii publicate marţi de organizaţia sa, aproape 164.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa pe mare de la 1 ianuarie, dintre care 75% în Italia, faţă de 348.000 în aceeaşi perioadă a lui 2016.