„Au fost degajate cantităţi însemnate de cenuşă, iar explozii ocazionale pot fi auzite la 12 kilometri de vârf. Flăcările au fost vizibile în timpul nopţii, ceea ce indică faptul că o eventuală erupţie s-ar putea întâmpla oricând. În anticiparea posibilităţii şi a riscului iminent de dezastru, PVMBG a ridicat nivelul de alertă de la Muntele Agung de la trei la patru, începând cu ora locală 06.00”, se arată într-un comunicat al agenţiei indoneziene pentru prevenirea şi atenuarea dezastrelor.

Valul gros de fum a ajuns la 4.000 de metri altitudine, fiind cea de-a doua emisie majoră a vulcanului indonezian din această săptămână. Autorităţile au distribuit măşti în zonele afectate.

Aeroportul din capitala insulei Bali, Denpasar - o destinaţie de vacanţă care atrage milioane de turişti în fiecare an - a fost închis. Peste 400 de zboruri au fost anulate, iar aproximativ 60.000 de persoane sunt afectate de această decizie.

Aproximativ 25.000 de persoane care locuiau în apropierea muntelui şi-au părăsit casele încă din 21 noiembrie, după ce vulcanul Agung a început să degaje fum şi materii vulcanice, scrie Mediafax.

Vulcanul Agung a erupt ultima dată în 1963, provocând moartea a peste 1.600 de persoane. Agung este unul dintre cei peste 120 de vulcani activi din Cercul de Foc al Pacificului.