A urmat o reuniune marţi, care s-a axat de asemenea pe tema înarmării şi pe programul de achiziţii de stat pentru armată.

Miercuri, Putin împreună cu conducerea militară şi o serie de guvernatori au făcut bilanţul manevrelor "Zapad 2017" din septembrie.

Preşedintele rus a continuat seria reuniunilor pe teme militare şi joi când a declarat că toate întreprinderile mari din Rusia trebuie să fie pregătite să crească brusc producţia de produse militare, potrivit portalului citat.

"Capacitatea economiei de a creşte rapid volumul de produse şi servicii de apărare atunci când e nevoie reprezintă una dintre cele mai importante condiţii pentru asigurarea securităţii militare a statului", a subliniat Vladimir Putin, referindu-se la trecerea de la producţia civilă la cea militară la un moment dat. El a cerut "elaborarea unor măsuri suplimentare pentru a spori gradul de pregătire pentru mobilizare" şi a avertizat că "toate întreprinderile strategice şi cele pur şi simplu mari, indiferent de forma de proprietate", adică deopotrivă societăţi de stat şi private, trebuie să fie pregătite de aceasta.

Această declaraţie a suscitat o atenţie deosebită în mass-media locale, numeroase ziare titrând "Putin redirecţionează economia Rusiei pe un făgaş militar", iar o mulţime de comentatori au subliniat că în acest mod şeful statului rus ar confirma că Moscova s-ar pregăti de un nou război. În realitate, notează Newsru.com, Putin nu a spus nimic nou, Rusia a început mai de demult să treacă pe "un făgaş militar".

Afirmaţiile preşedintelui rus au trezit o serie de întrebări în rândul experţilor. Ziarul economic Kommersant remarcă în acest sens că în pofida creşterii de la an la an a finanţării de la buget a industriei militare, complexul militar-industria nu dispune de resurse corespunzătoare.

Şeful grupului de experţi politici, Konstantin Kalacev, consideră că declaraţia lui Putin poate fi interpretată că o parte din povara statului rus în domeniul militar urmează să fie pusă pe umerii mediului de afaceri rus.

Oamenii de afaceri ruşi nu vor putea ignora cuvintele preşedintelui, iar în cazul cooperării cu sectorul de apărare aceştia vor fi vizaţi de sancţiuni occidentale, un nou pachet din care va intra în vigoare în februarie.

"Fiecare companie va trebui să facă o alegere — bani de la bugetul de stat sau cooperare internaţională", declară preşedintele Uniunii industriaşilor şi antreprenorilor din Rusia, Aleksandr Şohin.

Experţii au evocat modul în care acest sistem funcţiona pe timpul URSS: de exemplu, dimensiunea ţigărilor era egală cu dimensiunea cartuşelor, ceea ce permitea o schimbare rapidă a profilului întreprinderii. Redactorul-şef al publicaţiei "Arsenalul patriei", Viktor Murahovski, nu vede nimic provocator în aceasta:"Pur şi simplu a fost elaborat un nou plan de mobilizare care ia în considerare realităţile actuale, inclusiv noile forme de proprietate. Astfel de planuri există în toate statele, armata trebuie să fie pregătită întotdeauna de acţiuni militare".

Pentru 2018, guvernul a propus creşterea cheltuielilor pentru apărare cu 176,9 miliarde de ruble. Astfel, cheltuielile în acest domeniu vor atinge 3,3% din PIB. Executivul rus a majorat încă din acest an "cheltuilile secrete" ale bugetului federal. Va fi cea mai mare creştere în ultimii 12 ani.Ministrul finanţelor Anton Siluanov avertizează că aceasta ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru economia ţării, amintind de experienţa similară a URSS la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut. "Când la cheltuieli s-a adăugat şi scăderea preţului la petrol, am văzut la ce s-a ajuns: s-a produs prăbuşirea statului".