Iniţiativa a fost luată din cauza creşterii numărului de dezastre naturale în anii recenţi, care au afectat ţările europene şi reprezintă o parte importantă din agenda preşedintelui Comisiei Europene, de crea o Uniune capabilă să-şi protejeze statele membre.

Proiectul "rescEU" presupune alcătuirea unei rezerve speciale la nivel european, care să aibă dotări precum avioane de stins incendii, pompe speciale pentru apă, căutare şi salvare urbană, spitale mobile şi echipe medicale de urgenţă, fiind pregătite să intervină în situaţii de inundaţie, incendii forestiere, cutremure şi epidemii.

"Europa nu poate să stea deoparte când statele noastre membre suferă din cauza dezastrelor naturale şi au nevoie de ajutor. Nicio ţară în Europa nu este imună la astfel de incidente, care din păcare au devenit noua normalitate. Când loveşte un dezastru, vreau ca Uniunea Europeană să ofere mai mult decât condoleanţe. Europa este un continent al solidarităţii şi trebuie să fim mai bine pregătiţi decât înainte şi mai rapizi în a oferi ajutor", a declarat Jean-Claude Juncker.

Propunerea se bazează pe două acţiuni complementare: îmbunătăţirea răspunsului colectiv la nivel european şi a capabilităţilor de pregătire pentru astfel de situaţii.

"Tragedia de vara trecută şi din ultimii ani ne-au arătat că răspunsul nostru actual în faţa dezastrelor şi-a atins limita în formatul voluntar. Provocările pe care înfruntăm au eşuat şi aşa trebuie să facem şi noi. Este o problemă de solidaritate şi responsabilitate comună la toate nivelele. Asta aşteaptă cetăţenii europeni de la noi şi aştept ca guvernele europene şi Parlamentul European să accepte această propunere", a declarat comisarul pentru Ajutor Umanitar şi Administrarea Crizelor, Christos Stylianides.