În total, aproape 128 de milioane de lei româneşti, adică peste 27 de milioane de euro, are de recuperat statul român de la liderul PSD şi alţi patru inculpaţi din dosar. Suma depăşeşte valoarea întregii averi oficiale a lui Dragnea, aşa că DNA i-a pus sub sechestru toate bunurile - case, terenuri, acţiuni, conturi şi bani daţi cu împrumut.

„DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, preşedintele al Consiliului Judeţean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”, se arată în comunicatul DNA.

În doar câteva minute, procurorul de caz i-a explicat exact cum stă situaţia. Mai mult i-a luat liderului PSD să intre şi să iasă. Zeci de oameni, atât susţinători, cât şi protestatari, l-au aşteptat pe Liviu Dragnea în faţa sediului DNA.

La plecare, acesta nu a făcut nicio declaraţie. pentru că ştia de ce a fost chemat.

„O să merg ca să iau în primire sechestrul, probabil urmează sechestrul pe viaţă. Am fost făcut ţintă de câte ori PSD a vrut să facă ceva important pentru România. Acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiţiei de oameni care se ascund”, spusese el în cursul zilei.

Liviu Dragnea se consideră o victimă a statului paralel, deşi ancheta în acest caz se bazează pe investigaţiile Oficiului European Antifraudă. Inspectorii europeni au sesizat DNA că banii destinaţi dezvoltării judeţului Teleorman s-au scurs printre degetele autorităţilor direct în conturile Tel Drum. Alţi patru suspecţi din dosar, acţionari Tel Drum, foşti şi actuali funcţionari ai Consiliului Judeţean teleorman, s-au ales cu sechestru pe avere.

„Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupţie, în vederea recuperării prejudiciilor şi prin raportare la infracţiunile reţinute în sarcina suspecţilor menţionaţi, în funcţie de participarea fiecăruia la infracţiunile de care sunt suspectaţi”, arată DNA.

Prejudiciul în dosar este estimat de procurori la 30 de milioane de lei şi 20 de milioane de euro.

„Liviu Nicolae Dragnea ar fi iniţiat un grup organizat care este activ şi astăzi”, spunea Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, săptămâna trecută.

Un grup organizat cu ajutorul căruia, spun procurorii, Liviu Dragnea ar fi pus mâna, prin interpuşi, pe societatea Tel Drum şi apoi pe o parte din banii judeţului.

Privatizarea societăţii Tel Drum a fost primul pas. Apoi, Liviu Dragnea, ca şef al Consiliului Judeţean Teleorman, a semnat cumpărarea unui utilaj pentru asfaltare. Utilajul a ajuns prin mai multe aranjamente în administrarea şi apoi în proprietatea Tel Drum, care între anii 2002 şi 2005 a pus mâna pe toate contractele pentru reabilitarea şi întreţinerea structurii rutiere a judeţului, transmite Digi24.

Ulterior, când s-a aflat că lucrările publice erau atribuite fără licitaţie societăţii Tel Drum, Consiliul Judeţean a inclus în caietul de sarcini, ca şi condiţie, utilizarea utilajului. Practic, contractele au ajuns tot la Tel Drum.

Procurorii spun că membrii grupului au interpus de mai multe ori firme între Consiliul Judeţean sau alte entităţi administrative şi societatea Tel Drum pentru a nu se vedea cine profită de pe urma statului. Un alt pas, care de altfel a atras atenţia reprezentanţilor europeni, a fost implicarea firmei Tel Drum în contracte cu finanţare de la UE. Procurorii spun că finanţările au fost obţinute cu documente false.