Învingătoare a unui duel feminin, LaToya Cantrell, 45 de ani, s-a impus detaşat cu 60% din voturi în faţa lui Desiree Charbonnet, o fostă judecătoare, în scrutinul desfăşurat sâmbătă. Ea îl urmează în funcţie lui Mitch Landrieu, care nu a mai avut dreptul să candideze după două mandate.

LaToya Cantrell va prelua funcţia oficial în mai 2018, în mijlocul evenimentelor care vor marca împlinirea a 300 de ani de la înfiinţarea fostei capitale coloniale franceze, scrie Agepres.

Ea se alătură clubului foarte restrâns al femeilor în fruntea marilor oraşe americane. Potrivit unui studiu al Universităţii statului New Jersey, numai 19% dintre aglomeraţiile urbane cu peste 300.000 de locuitori aveau o femeie ca primar în 2016.

Consilier municipal din 2012, ea a promis să îşi îndeplinească „cu integritate” mandatul în fruntea oraşului, cunoscut pentru defilarea de Mardi Gras (cu o zi înainte de începerea postului pentru Paştile catolic), bucătăria condimentată şi cluburile de jazz. Ea şi-a axat campania pe cele „două adevăruri” ale oraşului unde turismul înfloritor şi reconstrucţia reuşită nu au rezolvat problemele de sărăcie şi delincvenţă.

Originară din Los Angeles, LaToya Cantrell s-a stabilit la New Orleans de peste 30 de ani. Ea s-a făcut cunoscută implicându-se în reconstrucţia cartierului său după trecerea uraganului Katrina. Cel mai devastator uragan din istoria SUA a făcut circa 1.800 de morţi şi pagube de peste 150 de miliarde de dolari în Louisiana, Mississippi şi Alabama.

Primarul de la acea dată, Ray Nagin, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.