Problema cu aceste dispozitive nu este numai faptul că este uşor pentru părinţi să asculte ce se întâmplă la şcoală, în timpul orelor, fără ca profesorii să fie înştiinţaţi, ci şi sistemul de securitate precar de care beneficiază. Se pare că aceste dispozitive, care ar trebui în teorie să protejeze copiii, ar putea fi accesate de la distanţă de persoane neautorizate, lucru care i-ar putea pune într-un pericol mai mare decât dacă nu ar folosi aşa ceva.

Această schimbare a atitudinii faţă de dispozitivele inteligente din gama „internet of things” în Germania, ar putea avea efecte foarte mari la nivel mondial. Până în prezent, acestea nu erau foarte bine controlate de state, mulţi producători investind resurse minime în securitatea dispozitivelor pe care le vând, inclusiv pe teritoriul Uniunii Europene. Mişcarea autorităţilor germane ar putea porni astfel de investigaţii în mai multe ţări din spaţiul european.

Sfatul Agenţiei pentru Reţele din Germania pentru părinţii care folosesc astfel de dispozitive pentru monitorizarea copiilor este să le scoată din funcţiune imediat şi de preferat să le distrugă folosind un ciocan.