Deţinuţii din centrul de detenţie de pe Insula Manus încearcă de două zile să blocheze încercările Australiei şi ale Papua-Noua Guinee de a închide centrul, spunând că se tem de represalii violente din partea comunităţii locale dacă vor fi mutaţi în alte 'centre de tranzit'.

Din cauza proviziilor epuizate, mulţi dintre refugiaţi încep să simtă efectele celor două zile fără hrană, o situaţie în legătură cu care Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi afirmă că Australia trebuie să o rezolve urgent cu Papua Noua Guinee.

'Australia rămâne responsabilă pentru bunăstarea tuturor celor transferaţi în Papua Noua Guinee până când se vor găsi soluţii adecvate, pe termen lung în afara ţării', a afirmat joi organizaţia ONU.

Centrul de pe Insula Manus a fost o parte esenţială a politicii de imigraţie controversată a Australiei, care refuză să le permită solicitanţilor de azil care sosesc cu barca să ajungă la ţărmurile sale, reţinându-i în tabere din Papua Noua Guinee şi Nauru din sudul Pacificului.

Naţiunile Unite şi grupuri pentru drepturile omului au criticat ani de zile abuzurile suferite de deţinuţi în aceste centre.