În aplauzele celor peste 200 de participanţi la congresul Zanu-PF, şeful statului zimbabwean şi soţia sa, Grace Mugabe, au fost excluşi duminică din partid, iar funcţia de preşedinte al acestuia va fi preluată de fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani).

Acesta din urmă fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe (52 de ani), măsură în urma căreia armata a preluat, la 15 noiembrie, puterea de facto la Harare.

Mnangagwa, fost şef al serviciilor de securitate, cunoscut drept 'Crocodilul', este de aşteptat să conducă un guvern de uniune naţională în perioada post-Mugabe, principala misiune urmând să fie reconstruirea relaţiilor externe ale statului Zimbabwe şi stabilizarea economiei naţionale.

Zeci de mii de zimbabweeni au ieşit sâmbătă dimineaţă pe străzile din Harare pentru a-şi arăta sprijinul faţă de preluarea puterii de către armată şi pentru a-i cere din nou lui Robert Mugabe să renunţe oficial la putere. Pe multe dintre pancartele purtate de manifestanţi se puteau citi mesajele 'Mugabe trebuie să părăsească Zimbabwe' şi 'Bob nu este unchiul tău' (aluzie la prescurtarea prenumelui preşedintelui Mugabe).