Departamentul de Stat american a semnalat că ar putea să nu confirme autorizaţia Misiunii din Washington a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), din cauza "anumitor declaraţii făcute recent de lideri palestinieni despre Curtea Penală Internaţională (CPI)".

La presiunile Israelului, Congresul SUA a impus o serie de restricţii, stabilind că la Washington nu poate funcţiona o misiune diplomatică palestiniană care cere sesizarea Curţii Penale Internaţionale pentru crimele şi alte abuzuri comise de israelieni împotriva palestinienilor. În septembrie, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a pledat, la reuniunea Adunării Generale ONU, pentru investigarea Israelului de către Curtea Penală Internaţională.

Profitând de situaţie, Departamentul de Stat a transmis sâmbătă seară că, după eventuala închidere a Ambasadei palestiniene din Washington, reprezentanţa diplomatică ar putea fi redeschisă în 90 de zile dacă preşedintele Donald Trump stabileşte că Autoritatea palestiniană a iniţiat "negocieri directe şi consistente cu Israelul".

Mahmud Abbas s-a declarat "profund surprins" de atitudinea Statelor Unite, catalogând-o drept "o iniţiativă fără precedent" în istoria relaţiilor bilaterale şi avertizând că vor apărea "consecinţe periculoase" asupra procesului de pace israelo-palestinian, informează cotidianul The Washington Post.