După 15 ore de la începerea discuţiilor, conservatorii Angelei Merkel — (CDU /Uniunea Creştin-Democrată/ şi aliatul său bavarez CSU /Uniunea Creştin-Socială/) — Partidul Liber Democrat (FDP, centru-dreapta) şi Verzii au convenit să ia o pauză şi să reia discuţiile vineri la prânz.

Un termen limită pentru a se ajunge la un acord dacă să se meargă cu negocierile oficiale mai departe a fost stabilit pentru vineri.

'Vom continua astăzi', a spus Merkel după încheierea discuţiilor.

'Mergem în prelungiri', a confirmat liderul Verzilor Cem Ozdemir.

Potrivit AFP, Angela Merkel, care stabilise data de 16 noiembrie ca termen limită pentru aceste negocieri, a fost de acord să 'joace în prelungiri'.

La sfârşitul discuţiilor maraton întrerupte vineri, după ora 04:00 (03h00 GMT), una din vocile importante ale CDU, Volker Kauder, nu a exclus, în principiu, ca aceste negocieri să se extindă probabil pe durata weekend-ului.

În urma unui rezultat dezamăgitor pentru CDU în alegerile din septembrie, Merkel a fost constrânsă să încerce crearea unei coaliţii cu FDP şi Verzii, după ce partenerii din coaliţia anterioară — social-democraţii (SPD, de centru-stânga) — au ales să revină în opoziţie.

O alianţă tripartită între CDU/CSU, FDP şi Verzi, care nu a fost testată la nivel federal înainte, a fost numită coaliţia "Jamaica", după culorile părţilor, aceleaşi cu drapelul jamaican (negru, galben, verde).

Joi, Angela Merkel se declarase încrezătoare că părţile ar putea să ajungă la un acord.

'Suntem responsabili de aceasta şi eu voi acţiona cu siguranţă în aşa fel încât acest lucru să se întâmple", a spus Merkel, adăugând că părţile au abordat deja probleme spinoase legate de climă, transport şi migraţie în pofida "poziţiilor foarte, foarte diferite".

Dacă în cele din urmă nu se ajunge la un compromis după o lună de negocieri, în Germania riscă să fie convocate alegeri legislative anticipate.

Însă dacă în sfârşit vor ajunge la un acord cel mai târziu în acest weekend, partidele angajate în discuţii vor începe elaborarea unui 'contract de coaliţie' cu obiectivul de a forma, cel mai târziu de Crăciun, un al patrulea guvern condus de Angela Merkel.

'Există încă diferenţe de viziune în special cu privire la problemele migraţiei şi politica financiară', a recunoscut la rândul său liderul FDP, Christian Lindner.

Cu toate acestea, el consideră că respectivele diferenţe pot fi 'depăşite' şi a asigurat că 'mulţi paşi înainte' au fost făcuţi. 'Un astfel de proiect istoric' de a reuni în acelaşi guvern partide pe care totul pare să le despartă "nu trebuie să eşueze pentru că ne lipsesc câteva ore' de discuţii, a spus el.